Harrastukset

Kulttuuri ja liikunta

Liikkeen lentoa.
ryhdikästä rentoa,
on tahti valssin
tai rytmi toinen,
niin on tanssin mahti aikamoinen.
Tuntuu, että leijailen,
kaiken muun unohtaen,
musiikin lämmin syli,
se kiidättää parketin yli.
Näin liikun tahdin mukaan tuolilla,
pyörätuolitanssissa ei sijaa ole huolilla.

 

 Kuuntelen paljon musiikkia niin radiosta tai muusta välineestä kuin livenäkin. Erityisesti pidän kotimaisesta rockista ja iskelmästä, kuten Popeda, Eput sekäJuice. Iskelmä-artisteita mieluisin on Kari Tapio. Lisäksi kuuntelen, katselen, kirjoitan, luen, liikun ja teen kaikkea mielenkiintoista mahdollisuuksien mukaan.

Onneksi ehdin nähdä sekä Juicen että Kari Tapion myös livenä, ennenkuin heidän oli aika siirtyä taivaallisen orkesterin solisteiksi. Tästä päästäänkin loistavalla aasinsillalla siihen, että käyn mielelläni live-keikoilla ja konserteissa. Artistin näkeminen ja kuuleminen ilmielävänä, kun on aina ihan toinen juttu, kuin saman kappaleen kuuleminen radiosta tai levyltä.

Teatteri ja elokuva

Teatteri-elämykset sekä komediat että vakavammat ovat minulle mieleen. Yksi ikimuistoisimpia teatterihetkiä on ollut ”Vuonna -85” -musikaalinteatteri-versio, jonka satuin näkemään ensimmäistä kertaa samana päivänä. kun Juice nukkui pois. Tuolloin koko teatteri-esitys alkoi minuutin hiljaisella hetkellä, mikä oli hyvin pysäyttävä ja vaikuttava kokemus. Olen samaisen esityksen nähnyt useita kertoja tuonkin päivän jälkeen niin teatterissa, elokuvissa kuin kesäteatterissakin. Tuntui,että se oli nähtävä useasti uudelleen, kun joka kerta siitä löytyi jotakin uutta.

Elokuvia katselen viikoittain jollen päivittäinkin, kun se hoituu niin helposti kotona videotykillä suurelta valkokankaalta. Monenlaiset elokuvat kelpaavat minulle, kunhan niissä ei paljoa ammuta eikä näy liikaa verta ja suolenpätkiä.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin…

Luen mielelläni. Usein kirjat ovat hupia tai tosi tapahtumiin perustuvia ja joka ilta nukahdan dekkari-iltasatuun. Parhaita kirjoja ovat Tuomas Kyrön ja Juha Vuorisen kirjat. Juoppohullun päiväkirjat eivät tosin sovi iltasaduksi. Ne ovat niin hykerryttävän hauskoja, että karkoittavat kyllä viimeisenkin unen. Dekkareita olen lukenut niin paljon, että niistä en pysty parasta sanomaan.

kirjojen lukeminen hoituu kohdallani lähinnä niitä kuuntelemalla äänikirjoina. Perinteistä lukemista hidastaa huomattavasti kirjojen käsittelemisen hankaluus sekä näkemiseen liittyvät puutteet ja vajavuudet. Myös perinteisten painettujenkin teosten lukeminen onnistuu kuitenkin tarvittaessa.  ruokkii mielikuvitustani, sillä runoilen välillä itsekin.

Löydä oma sisäinen tanssijasi

Harrastan pyörätuolitanssia Pirkanmaan pyörätuolitanssijoiden (Pirpy) riveissä aina kun vain ehdin, vaikka nyt se on jäänyt työn ja muiden touhujen takia vähemmälle. Mutta palaan tanssin pyörteisiin heti, kun aika taas antaa myöten. Tanssiessa unohtuvat kaikki murheet ja mahdolliset vajavuudet.

Elementtini on vesi

Toinen liikuntamuoto mistä todella nautin on uinti. siinäkin tunnen itseni vapaaksi ja itsenäisesti liikkuvaisemmaksi kuin todellisuudessa vammani vuoksi olenkaan. Uintia harrastan säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta niin usein kuin se vain on mahdollista. Vaikein vaihe uinnissa taitaa olla se, että suostun nousemaan vedestä.

 

Yhdistystoiminta

Nykyiset luottamustoimet

organisaatio

Vammaisaktiivin muotokuva

 

Luottamustoimet ja yhdistysten jäsenyydet koen tärkeiksi ammattini, yhteiskunnalisen vaikuttamisen tai vammani vuoksi.

Tampereen kaupungin Vammaisneuvosto, Varajäsen, 2017 –

Kuvaus:Vammaisneuvosto on Tampereen kaupunginhallituksen asettama yhteistyöelin, jossa ovat mukana vammaisten, heidän omaistensa, vammaisjärjestöjen ja kaupungin edustajat.Vammaisneuvostoon kuuluu puheenjohtaja, kuusi vammaisjärjestöjen sekä neljä kaupungin edustajaa.

Suomen CP-liitto – Hallituksen varajäsen, 2018-

pirkanmaan CP

Pirkanmaan CP-yhdistys ry, Puheenjohtaja 5/2018 lähtien

Kuvaus: Yhdistys toimii Pirkanmaan alueella
asiantuntija- ja yhteistyöjärjestönä CP-, MMC- ja Hydrokefalia -vammaisten tai muiden lapsuudestaan neurologisista syistä liikuntavammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä yhdenvertaisten hoito-, kuntoutus-, koulutus- ja työmahdollisuuksien kehittämiseksi sekä sosiaalisen kanssakäymisen lisäämiseksi.

CP-vamma

CP-vamma ei ole kehitysvamma.

CP-kirjainyhdistelmä tulee englanninkielisistä sanoista cerebral palsy. CP-vammalla tarkoitetaan sikiöaikana tai alle kahden vuoden iässä tapahtuneen aivovaurion aiheuttamaa asennon ylläpitämisen ja tahdonalaisten liikkeiden suorittamisen vaikeutta.

 Voimia (ent. Tampereen Ateria),Tampere, Johtokunnan varajäsen, 2017 –

 

Aiemmat luottamustoimet

Selko-lehti Leijan toimitusneuvostojäsen 2007- 2011.

Kuvaus: Leija on selkokielinen aikakauslehti. Leijassa on uutisia, viihdettä ja lukijoiden kirjoituksia sekä kuvia.Lehden luetuin sivu on kirjeenvaihtopalsta.Lehdessä on myös tietoa tulevista tapahtumista.

Selkokieli

Selkokieli on sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai ymmärtämisessä (tai molemmissa). Joskus selkokielestä voivat hyötyä muutkin.

 TRE Kehitysvammaisten tuki

Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry, Hallituksen jäsen, 2007 2012

Yhdistys on perustettu vuonna 1961. Tampereen paikallisyhdistyksen perustehtävänä on edistää ja valvoa kehitysvammaisten henkilöiden, heidän perheidensä ja läheistensä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elämänlaatua toimialueellaan

Kehitysvamma

Kehitysvamma on vamma ymmärtämis- ja käsityskyvyn alueella. Pelkästään fyysisesti poikkeava ihminen ei siis ole kehitysvammainen. Kehitysvamma ilmenee ennen 18 vuoden ikää. Vamma voi johtua joko syntymää edeltävistä syistä, synnytyksen yhteydessä sattuneista vaurioista tai lapsuusiän sairauksista ja tapaturmista. Osa syistä jää kokonaan selvittämättä.

Kehitysvammaisten tuki

Pirkanmaan tukipiirin hallitus, Varajäsen, 2013 – 2017

Kuvaus: Kehitysvammaisten Tukiliiton tavoitteena on kehitysvammaisten ihmisten osallisuuden sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen, ja se, että perheet saavat tarvitsemansa tuen. Saavuttaaksemme tavoitteen vaikutamme monissa verkostoissa. Tuemme myös jäsenyhdistyksiämme paikallisessa vaikuttamisessa. Suomi on jaettu 14 tukipiiriin, joista Pirkanmaan tukipiiri on yksi. Kunkin tukipiirin alueella toimii useita paikallisyhdistyksiä. Tukipiirin tehtävänä on koordinoida paikallistoimintaa sekä edesauttaa tukipiirin alueella toimivien Tukithdistysten välistä yhteistyötä.

 

 Vammaisneuvosto, Tampere, Varsinainen jäsen, 2013 -2017

 

Suomen CP-liitto ry – Aikuistoimikunta, varsinainen jäsen, 2012 – 2017

Kuvaus: Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen vammais- ja erityisliikuntajärjestö. CP-liiton aikuistoiminta tarjoaa vammaisille aikuisille toimintaa ja yhdessäoloa, jonka tavoitteena on luoda ja säilyttää sosiaalisia suhteita sekä edistää jokaisen osallisuutta omassa elinympäristössään. Osallistuminen ei edellytä CP-liiton jäsenyyttä, vaan on avointa kaikille CP-, HC- ja MMC-vammaisille aikuisille.

 

Jäsenyyksiä;

Invalidiliitto,

Kuvaus: Invalidiliitto edistää ja kehittää fyysisesti vammaisten ja toimintakyvyltään erilaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua, liikkua ja elää täysipainoista elämää. Invalidiliittoon kuuluu 152 jäsenyhdistystä, joissa on 32 000 henkilöjäsentä. Invalidiliitto-konserniin kuuluvat myös Validia Kuntoutus, Validia Asuminen ja Validia AmmattiopistoLiiton tavoitteena on yhdenvertainen ja esteetön Suomi. Uudeksi toimitusjohtajaksi vuoden 2016 alusta lukien on valittu Opetushallituksen ylijohtaja, filosofian tohtori ja diplomi-insinööri Petri Pohjonen.

Tampereen Seudun Invalidit, ry TSI, (paikallisyhdistys), Jäsen

Kynnys ry

Kynnys ry, Jäsen

Kuvaus: Kynnyon eri tavoin vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö. Sen perustivat vammaiset opiskelijat 1973.Toimipisteet ovat Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.Toimintaryhmiä on pääkaupunkiseudulla, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa,Mikkelissä, Porissa ja Rovaniemellä.

Yhdistys työskentelee;

  • vammaisten henkilöiden yhdenvertaisten oikeuksien toteutumiseksi niin suomalaisessa yhteiskunnassa kuin kansainväliselläkin tasolla
  • tukee ja aktivoi vammaisia henkilöitä toimimaan itse omien oikeuksiensa puolesta
  • vaikuttaa viranomaisiin ja muihin päättäjiin niin, että vammaisten kansalaisten tarpeet otetaan huomioon päätöksiä tehtäessä
  • toimii asiantuntijana vammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä

 

Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry

Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton (HETA), Jäsen

Kuvaus: vaikuttaa yhteiskunnalliseen kehitykseen siten, että vaikeavammaisten ja vammaisten henkilöiden henkilökohtaisten avustajien työnantajien perustavaa laatua olevat ihmisoikeudet toteutuvat siten, että suoriutuminen päivittäisissä toiminnoissa toteutuu ja heidän oikeudellinen asema turvataan. 

HETAn tavoitteena on kehittää:

  1. henkilökohtaiseen työnantajuuteen perustuvaa vaikeavammaisten henkilöiden avustajajärjestelmää ja siihen liittyviä rakenteita ja turvata henkilökohtaiseen työnantajuuteen perustuvan avustajamallin yhteiskunnallinen asema ja rahoitus. 
  2.  HETA valvoo henkilökohtaisten avustajien työnantajien yleisiä ja yhteisiä työnantajuuteen liittyviä etuja ja oikeuksia, tukee ja edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa henkilökohtaiseen työnantajuuteen perustuvan avustajajärjestelmän yleisiä toimintaedellytyksiä sekä tukee henkilökohtaisten avustajien työnantajia työnantajuuteen liittyvissä asioissa.

 

Kommentointi on suljettu.